Det er ikke tvil om at de karibiske
øyer har mye å by på, både for kropp og ikke minst for sjel. Det er ikke bare
den faktiske horisonten som klinker til med sitt vakre åsyn, den sjelelige
horisonten får også brynt seg ved at den åpnes og inntrykk får innrykk.
Inntrykkene er selvfølgelig mange. Noen, de fleste, er nye, mens andre er av
den gode, gamle, gjenkjennelige arten. Og vi, vi lever det beste av disse to
verdenene; den nye spennende verden med rare lukter, annerledes mat og andre
takter, og den gode trygge verden – slik vi kjenner den fra vår side av kula.
Øyene her består av selvstendige stater og øyer som tilhører gamle stormakter. (Noen av disse tror
fremdeles at de er en stormakt, så la oss nå la dem få tro det…) Frankrikes øyer
bærer tydelig preg av å være franske, på godt som på vondt – de strutter av en
fransk, selvsikker aura og innbyggerne der er og lever som franskmenn, med loffen under
armen og alpelua på snei – nesten. På den andre siden av skalaen har man de
selvstendig øyene, og de er som tatt ut av ”Treasure Island” og ”Robinson
Crusoe”. Det er ikke for ingen ting at den såpass karibiske Jack Sparrow ble funnet nettopp her.
Så det vi driver med da – det er å
farte rund fra øy til øy, fra inntrykk til opplevelser, mens vi shopper det
beste av hva disse totalt forskjellige øyene har å by på. Og det vi ser nå
etter et par måneder er at vi følger et møysommelig mønster – et mønster som
fortsatt ikke har slått feil: Etter en tid på de usminkede øyer
med rastafari og dype jungler er det ingen ting som er så deilig som å få
siviliserte land i sikte. Sjelden har de franske bagettene smakt bedre! Og
dette virker selvfølgelig også helt motsatt – etter noen dager med ”bonjour” og
fransk arroganse på sitt ypperste er det fantastisk å igjen stige i land på en
øy som virker å ha blitt forbigått i det stille, uten noen som helst form for
utvikling og fremgang siden tidlig 50-tall.
|
Karo har innøvd Karib-Style! |
Slik kan det se ut i praksis – et
lite utdrag av en helt normal sammenlikning av det Franske Karibien vs. Karibisk
øy på sitt mest Karibiske: Koselige, travle, brosteinsbelagte handlegater er
byttet ut mot en ikke like travel regnskog. Men koselig er den der det yrer av
småkryp, fugler og tusen ubestemmelige lyder. Istedenfor varer som butikken kan
friste med kan skogen by på egne, selvproduserte sådanne i form av diverse
frukter, kokosnøtter og kakaoplanter. Flotte og usjenerte fossefall hadde sett
rart ut i en handlegate og det hadde aldri fått plass i et butikklokale heller.
Men i jungelen derimot, passer det ypperlig inn og gjør bildet av paradis enda
mer komplett. Begge opplevelser derimot byr på trim, men det er to ganske forskjellige
former for trim. Litt lei blir man av begge øvelser, men man blir uten tvil
litt annerledes sliten av å ferdes i en jungel kontra i en butikk!
|
Badenymfen! |
|
Hiking i regnskogen. Årets trim! |
|
Gutta hopper fra fjellveggen |
|
Tøffinger! |
|
En søt, liten slange... |
Daglig blir de franske øyen
endevendt og nærmest voldtatt av vrimlende og stimende cruisebåtturister. (Vi
kategoriserer oss selvfølgelig ikke med den saueflokken – vi forholder oss til
små, lokale grupper med et tempo som så vidt holder fart i en lat en!) På
enkelte av de karibisk-karibiske øyene derimot er det ikke like
cruiseskip-vennlig, og da disse turistene i tillegg er av den mer skvetne typen
er det liksom ikke liv laga for den slags. Derfor får slike som oss anledning
til å boltre seg skikkelig og virkelig se det autentiske livet her.
|
Turister! |
|
Flyplssen i Les Saintes. Superliten og nydelig. Gutta kjørte propellfly!!! |
|
Ut å kjøre fly! |
|
Strandkos med papsen! |
Man kan nesten ikke svinge innom
temaet ”reise” utenom å nevne ordet ”mat”. Maten er jo halve opplevelsen når
man er på tur – selv om undertegnede ofte faller for fristelsen til å bestille
det samme gang på gang! Har alltid tenkt at NÅ skal jeg prøve den raringen der,
men uten hell foreløpig. Og matopplevelsene har i grunn vært som forventet og de
kan oppsummeres slik: Mat fra regnskogens kjøkken og mat fra det franske er
ikke det samme. Konklusjonen er enkel - Det franske kjøkken er like fransk og
like fantastisk på ”d'outre-mer” som på fastlandet! Kanskje ikke så rart siden all mat og
drikke blir fraktet til øyene fra selve Metropolen. Ingenting, bortsett fra
frukten, blir fraktet fra Moderskipet: Nyslaktede franske kuer, stinkende oster
og nytappet deilig Beaujolais!
Mønsterpliktige som vi er – etter
noen dager med sus og dus, sløsing med Euros og franske gloser er det ikke måte
på hvordan vi gleder oss til å slippe dregg og sette kurs mot rastmann og
upløyd mark igjen. Fransk arroganse blir lett byttet ut mot ekte karibisk sjarm!
Maten er plutselig ikke lenger så viktig, og alt det ukjente er spennende og
annerledes. Selv om det meste ser falleferdig og ufrisert ut er det utrolig hvor
sjarmerende det i grunn er. Og det spiller heller ingen rolle om absolutt alle
eksotiske lukter forsvinner i eimen av hjemme-rullet karibisk marihuana. Nei, det
er deilig å være norsk i en så annerledes verden! I hvert fall helt til vi
igjen er tilbake til det kjente og velsmakende - om et par dager! Vi gleder
oss!
|
Klin kokos! |
|
Oscar tester kakaofrø! |
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar