søndag 27. februar 2011

Typisk Norsk?


Disse VM-tider må jo glede en viss nestleder på Aure! Mer typisk norsk enn det som for tiden leveres i hovedstaden skal godt la seg gjøre å få til: Norske flagg, glade barn, hvalkjøtt, fiskeburgere og lusekofter. Det er Norge i rødt, hvitt og blått sett fra sin beste side! Verdensmestre i selve grenen ”verdensmester”! Skisporten tar nærmest en religiøs og spirituell innersving på det norske folket samtidig som norsk natur møter Fritjof Nansen!

Det går en hårfin grense mellom nasjonalromantikk og selvgodhet, spør du meg. Best formulert kanskje, av Gro Harlem Brundtland: ”Det er typisk norsk å være god!” Snakk om å smøre seg inn i en ekstase av arroganse! Vi lever med en navlementalitet som ikke lever opp til virkeligheten. Norge? Jo da, er ikke det hovedstaden i Sverige da? Det er i alle fall det mange utlendinger tror om oss…. Vi er ikke et land en gang liksom! Kanskje det er på tide å innse realiteten å heller satse mer på globalt utsyn enn vår lokale dans rundt mageregionen! Vi har til og med tatt æren for frossenpizza’n grunnet dens viktighet i den norske husholdningen, anført av Grandiosa selv. Typisk norsk, sier vi. Er ikke så sikker på at italienerne er enige med oss der altså.

Typisk norsk eller ikke; VM i Holmenkollen må vel sies å være en gedigen suksess. Og for øyeblikket innebærer dette også det å være god. For vi er jo gode, men vi må være klar over at det er en hårfin avstand ned til fiasko! Hadde vi vært like glade, utadvendte og erke-hjertelige dersom svenskene hadde tatt sitt fjerde gull på bekostning av Bjørgen og Nortug’en? Tror ikke det. Da hadde nok Janteloven trådt i umiddelbar kraft: Tro ikke at dere er noe! Mulig at denne loven får nye tilhengere i løpet av disse VM-ukene……





Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar