fredag 6. mai 2011

Å nyte hele menyen!


Etter hvert som man har levd litt og opplevd litt, har man også i alt kaoset fått tid til å lese litt. Og man bør ikke ha lest veldig mye før man blir klar over hvor mye bra litteratur som finnes der ute. Døgnet skylder timer for alt en skulle ha tid til å lese! Og i og med at det finnes så mye bra er det klart at det finnes omtrent like mye dårlig litteratur. Slik er det jo med det meste. Hvorfor skulle det være annerledes bare fordi det gjelder bøker? Men er det dermed sagt at dårlig litteratur er unødvendig?

Det er som med et kosthold. Der er det også mange forskjellige kvaliteter ute og går. Mye er bra, men det finnes utrolig mye dårlig mat! Men som med alt annet her i livet så trenger vi jo også det dårlige, for ikke annet enn for å verdsette det gode! Man må forsyne seg fra hele spekteret på en måte. Man trenger faktisk både kjøtt (klassikere), fisk (samtidslitteratur), grønnsaker (kriminallitteratur), frukt (historisk litteratur), melkeprodukter (eventyr), korn (lyrikk) og, selvfølgelig litt ekstra kos på lørdager (kiosklitteratur)!  Et godt sammensatt kosthold, der altså !

Man kan sammenligne en bok av god kaliber med proteiner, altså selve byggesteinene, som tilbyr en utvidelse av den kunnskapelige horisonten. Bøker som ikke holder den samme kvalitative egenskapen derimot, kan sees på som karbohydrater: du blir fornøyd der og da, men du sitter ikke igjen med særlig metthetsfølelse spesielt lenge!  Men man trenger jo den fornøyelige gleden av rask lesefordøyelse også! Men med måte! Man  skal nok ikke ha mye av det før det blir merkbart på de allerede oppbygde lesecellene. De kan  fort bli glemt.

Det er viktig å passe på hva man putter i kroppen. Både av den bokstavlige føden og føden bestående av bokstaver! Jeg blir aldeles oppslukt og ikke rent lykkelig når jeg skjønner at jeg virkelig har funnet selve indrefileten av en bok. Det er ikke så ofte, men nå er det jo en gang slik at det faktisk er hverdagskosten som gjelder i det lange løp!

(<a href="http://www.blogglisten.no"><img src="http://blogglisten.no/count?id=28734" alt="Blogglisten" /></a>)

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar